Hej i Sverige, en liten glimt i hur det är att arbeta med familjerätt i Östersunds kommun

20 juli, 2011

En intervju med Familjerättssocionom Barbro Moström

Hur många invånare finns i Östersunds kommun?

Det bor cirka 60 000 invånare i Östersunds kommun.

Hur många personer/tjänster har ni som arbetar med familjerätt i Östersund och vilka arbetsuppgifter har ni?

Vi har sex tjänster som arbetar med familjerättsliga frågor och utanför vår arbetsgrupp finns administratörer som har S-faderskap som en av sina arbetsuppgifter. Vi delar chef med medarbetare som arbetar med utredningar av barn. Vi som arbetar med familjerätt har arbetsuppgifterna; utredningar, yttranden, faderskap (MF), medgivanden, samarbetssamtal och umgängesstöd samt turas om att bedriva barngrupp för barn till separerade föräldrar.

Hur är ni organiserade?

Vårt område heter Barn, ungdom och vuxen (ca 45 tjänster). Vårt team heter Barn och familj (16 tjänster) där familjerätt ingår. Internt kallar vi oss Familjerättsgruppen. Teamet har två chefer som har delat ansvar för teamet men en har huvudansvar för familjerätt.

Vad tycker du är roligast med ditt arbete?

Det är ett varierat, fritt och självständigt arbete. Det händer mycket på det familjerättsliga området, både lagstiftnings- och metodmässigt, vilket är spännande. Vi träffar alla typer av föräldrar, många är resursstarka med bra barnperspektiv. Samarbetssamtalen är många gånger ett förebyggande arbete som är utvecklande även för mig som samtalsledare. Vi träffar många barn och får stor erfarenhet av barnsamtal.

Vad har ni på gång inom er arbetsgrupp?

Vår barngrupp Bubblan har 10-års jubileum i höst, vilket vi ska försöka fira och uppmärksamma. Vi vill också jobba för att få till föräldragrupper för de föräldrar vars barn går i Bubblan. Vi önskar även själva anordna föräldrautbildning inför adoption, vilket tidigare har skett via ett studieförbund. Får se om vi får med oss våra chefer på de två sistnämnda planerna...

Vad får man inte missa när man besöker Östersund?

Både sommartid och vintertid har man en underbar utsikt från Frösö kyrka bort mot Oviksfjällen. Sommartid kan man med fond av fjällen sitta där och se teaterföreställningen om Arnljot. Man kan även åka högst upp i Termosen (som den kallas i folkmun) Jämtkrafts anläggning, där det ligger en restaurang högst upp med milsvid utsikt över fjällvärlden. Frösö utsiktstorn erbjuder också samma härliga vyer.

Bli medlem

Kriterierna för medlemskapet är att du måste vara yrkesverksam inom det familjerättsliga området i offentlig regi, är socionom eller har jämförlig utbildning och erlägger medlemsavgift. Medlemsavgiften gäller per kalenderår.

Bli medlem »

Nyheter & aktuellt

Medlemskap och Familjerättsdagar

28 December, 2017

Styrelsen för FSR önskar alla medlemmar God fortsättning och ett Gott Nytt År. Intresset för Familjerättsdagarna 2018 är redan överväldigande och över all förväntan (Vi blir faktiskt lika överraskade varje år). Vi är mycket tacksamma för alla anmälningar och hälsar alla välkomna. Gällande medlemskapet har många redan löst medlemsavgift för 2018 och vi hoppas på fler. Vi har några önskemål om registrering av medlemskapet enligt nedan.

Kallelse till årsmöte 22 mars 2018

20 December, 2017

Styrelsen i FSR bjuder härmed in våra medlemmar till årsmöte 2018 Årsmötet kommer att äga rum i Helsingborg på Helsingborg Arena kl. 13. …

Familjerättsdagarna i Helsingborg 22-23 mars 2018

7 December, 2017

Styrelsen är nu glada att kunna bjuda in till Familjerättdagarna i Helsingborg den 22-23 mars 2018 och samtidigt kalla till årsmöte som äger rum kl. den 22/3-18 kl. 13. …

Grundkurs i adoption

28 November, 2017

FSR arrangerar Grundkurs Adoption, två dagar i Stockholm 31 jan - 1 feb 2018. …

Kurs i utredningar och upplysningar

27 November, 2017

Nu är det hög tid att anmäla sig! I februari startar en ny kurs i "Vårdnadsutredningar och upplysningar enligt FB 6:19 och 6:20" på Ersta-Sköndal. …

Nyhetsarkiv »