Växelvis boende för 50+ , kan man rekommendera det?

2 april, 2012

Tack för två väl planerade och arrangerade familjerättsdagar. Av Socialstyrelsen och Lars Dencik fick vi bekräftat att familjen och det familjerättsliga arbetet är under ständig förvandling. Vi familjerättssekreterare får lära oss nya regler och delvis ompröva vad som är barnets bästa. Min egen familj har ändrat boendeform, vilket inte är ovanligt i sig, men i vårt fall beror det inte på separation. Barnen bor kvar i Norrköping medan vi bor i Jönköping (17 mil mellan orterna) i veckorna, ett slags växelvis boende för vuxna. Låter det krångligt och kanske rent av olämpligt? Ja, det anser somliga och andra menar att det är kreativt. Döm själva.

Anledningen är att min make arbetar i Jönköping sedan drygt två år. Planeringen var att flytta dit när tonårsdottern skulle börja gymnasiet, hösten 2011. Jag arbetade på familjerätten i Norrköping, där jag trivdes mycket bra och hade ingen önskan om ett arbetsbyte. Om jag skulle byta arbete så ville jag helst ha ett motsvarande, d.v.s. som familjerättssekreterare. Det kan gå långa perioder innan lediga tjänster finns att söka. Att det blev en tjänst för mig har också en annorlunda bakgrund, tror jag, men kan kanske vara ett tips för andra familjerätter som har tung arbetsbelastning.

Under 2010 klagade Jönköpings tingsrätt på familjerätten. Deras begäran om VBU-utredningar inkom inte inom rimliga tider. Tingsrätten var mycket missnöjd helt enkelt. Media uppmärksammade bristfälligheten och politikerna insåg att de nog måste förstärka familjerätten. Enhetschefen för familjerätten skrev en begäran till socialnämnden, där antalet utredningar som genomfördes av olika konsulter (extra kostnader) samt tingsrättens klagomål redovisades. I slutet av maj 2011 beviljade socialnämnden i Jönköping en heltidstjänst (tillsvidareanställning) till familjerätten. Positivt för familjerätten och positivt för mig som fick tjänsten, vilken jag tillträdde i oktober 2011.

Allt frid och fröjd tills tonårsdottern förstod att det verkligen skulle bli av med en flytt. Hon protesterade högljutt. Hennes planer var att gå fotbollsgymnasium i Norrköping och fortsätta att spela med sitt lag var gjutna i sten. Argument som att Småland och Jönköping är bättre i fotboll föll platt. Eftersom vi är moderna föräldrar så låter vi barnen få stort inflytande i frågor och beslut som rör dem. Hennes veto avgjorde samt att hennes äldre bror vände hem efter studier i Umeå. Han kunde tänka sig att ta bo hemma ett tag, jobba och ta hand om lillasyster i veckorna.  De kommer bra överens och de delar fotbollsintresset. Han lagar maten och i bästa fall hänger hon upp tvätten, i alla fall i början av veckan. Sedan kommer ju mamma och pappa och sköter markservicen.

Att efter 12 år på familjerätten i Norrköping börja som ”ny” i Jönköping har sitt pris. Den första månaden var jag helt slut, trots att inte allt var nytt. Alla ni som bytt tjänst och familjekonstellation oftare än vad jag har gjort, har säkert en annan vana. Förmodligen är det enklare ju yngre man är. Flexibiliteten ökar inte med åren, inte heller förmågan att lära nytt. Det mesta går långsamt och tekniken är sällan välvillig, men steg för steg har jag lärt mig att hitta i socialregister och i alla bokningssystem. Det är nyttigt att vara den som ständigt måste be andra om hjälp. För att inte tala om att växla bostad varje helg! Vet inte hur många saker som är på fel ställe. Vi packar våra nödvändigaste artiklar inför varje helg, träningsskor, kläder m.m. IKEA-kassarna funkar bra! Dessa upprepade växlingar förvirrar en 50+ares hjärna. Vi letar konstant efter nycklar, svarta träningskläder (varför ska allt vara svart?) och glömmer ständigt vad som finns kvar i kylskåpet i Jönköping till måndag morgon. Nej, växelvis boende är inte att rekommendera för vuxna och ändå kan det var det bästa för just vår familj. Fördelen är också att vi föräldrar har arbeten som vi trivs med och tonårsdottern får bo kvar med skola, kompisar och fotboll. Sedan får vi umgås och serva i helgerna. Det blir mest av det senare.

Anna-Lena Liif

Familjerätten i Jönköping