Myndigheten för Familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF)
Presenterar vad som är aktuellt inom myndigheten och pågående regeringsuppdrag.
Sveriges internationella adoptionsverksamhet
Regeringen beslutade den 28 oktober 2021 att uppdra åt en särskild utredare att bland annat utreda förekomsten och omfattningen av oegentligheter i den svenska internationella adoptionsverksamheten och vad olika aktörer känt till om oegentligheter och hur de agerat när de fått information om oegentligheter. Utredningen ska också ta ställning till om dagens regelverk, organisering och processer inom Sveriges internationella adoptionsverksamhet behöver förändras eller förstärkas i syfte att ytterligare stärka och säkerställa barnrättsperspektivet och rättssäkerheten. Ytterligare en uppgift är att ge förslag på adoptionsspecifikt stöd.
Anna Singer är särskild utredare, professor i civilrätt, särskilt familjerätt vid juridiska fakulteten, Uppsala universitet.
iRiSk, risk och skyddsbedömningar för våldsutsatta barn
Att bemöta hotfulla klienter
Maria Bauer är beteendevetare, författare, föreläsare och internationell våldsexpert. Maria har utbildat över 300 000 medarbetare i frågor som berör bemötande av utmanande situationer.
Professionella bedömningar
Lisa Wallander har i över 20 år forskat om bedömningar inom professionell praktik, särskilt inom socialt arbete. I sin forskning och undervisning gör hon en distinktion mellan bedömning som tankeprocess och bedömning som kunskapsinnehåll - en åtskillnad som hon kommer att utveckla i sin presentation, med konkreta exempel från socialt arbete och det familjerättsliga området. Dessutom kommer hon att dyka ner i några utvalda aspekter av bedömningsarbetet: osäkerhet, känslor, bias, kollegornas roll och hur man kan stärka sin egen expertis. Hennes presentation erbjuder både insikter och praktiska verktyg för att utveckla förmågan att göra medvetna och välgrundade bedömningar.
Lisa Wallander är lektor och forskare vid Socialhögskolan, Lunds universitet.
Måste medlare vara opartiska? Forskning om partiskhet i internationell medling
Opartiskhet är en central fråga för medlare och ett vanligt antagande är att medlare behöver vara opartiska för att kunna verka som medlare. Forskningen om internationell medling har dock under de senare åren problematiserat detta antagande och visat att partiska medlare kan vara viktiga i freds- och förhandlingsprocesser. Med utgångspunkt i forskningen om medling, diskuterar Isak Svensson frågan om partiskhet i medling och hur våra olika sätt att tänka kring vad som är partiskhet i medling också påverkar hur medlingen konkret praktiseras.
Isak Svensson är professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet och har i sin forskning specialiserat sig på internationell medling i väpnade konflikter.
Relationskunskap